Nieuwjaarswens 2017

nieuwjaar-2017

Een ander perspectief; als basis om iets of iemand echt te kunnen begrijpen. Ik vind het een mooie gedachte die Roger Antonsen in zijn TED lezing aan ons voorlegt. Een concept van meerdere kanten leren bekijken is wat mij betreft een belangrijke kern in het onderwijs van nu en de toekomst.

Zo laat het spelen met de bee-bot bijvoorbeeld al zien dat je in allerlei situaties een perspectief wissel nodig hebt. Het meisje op deze foto werd gevraagd de bee-bot een vierkantje te laten lopen. Om dat te kunnen moet je je eigen ‘vaste’ perspectief loslaten en het ‘relatieve’ perspectief van de bee-bot aannemen. Een vierkantje is voor de bee-bot niet een stap naar voren, een stap naar rechts, een stap naar achter en weer een stap naar links, zoals je dat van bovenaf zou zien. Voor de bee-bot is het een stap naar voren, een draai naar rechts, een stap naar voren, een draai naar rechts, ….
Perspectieven en perspectief wisselingen zijn overal in de verschillende vakgebieden te vinden; macro, meso, micro denken (scheikunde), wisselen tussen denkmodellen (natuurkunde) of ambiguïteit (wiskunde). Die (andere) perspectieven kunnen we van elkaar leren en ze brengen ons op die manier bij de essentie van de vakgebieden.

Niet alleen in het onderwijs, maar ook in onze maatschappij is er veel van een ander te leren. Afgelopen jaar heeft laten zien dat het steeds moeilijker wordt om in een tijd waar de filter bubble zo’n grote invloed heeft dat andere perspectief nog te ontmoeten.

Voor 2017 wens ik je dan ook vele mooie en ongewone ontmoetingen vol andere perspectieven en nieuwe inzichten!

Geeke

 

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.