Wiskundig vermaak

Het was de laatste les Latijn voor de vakantie. Zo’n dag die aan elkaar hangt van niet afgekeken films omdat er in elke les een nieuwe film werd gestart. Deze docent tekende een aantal streepjes op het bord – en we waren verkocht.

foto van Tamanna Rumee op Unsplash

Het spel bleek Nim te zijn. Uiteindelijk speelden we het uit ons hoofd op de fiets naar huis. Maar op papier is het natuurlijk veel handiger.

Klik op het plaatje om een spelvoorbeeld te zien.

Nim is een simpel spel met vele varianten. Hierboven zie je een van de standaardvormen. Je legt lucifers in het patroon zoals hierboven. De spelers mogen om beurten lucifers weghalen. Je moet er minimaal één weghalen, maar meer mag, zolang ze maar op dezelfde regel liggen. In deze variant verliest de speler die de laatste lucifer moet pakken. Varianten zijn dat dat speler die de laatste lucifer pakt juist de winnaar is. En je kunt ook andere aantallen op een regel leggen.

Als je even zoekt op internet vind je de winnende strategie, maar het is natuurlijk veel leuker om die zelf uit te vogelen. Zo daagde onze docent ons uit die te vinden door telkens opnieuw een potje met ons te spelen, totdat we het voor elkaar kregen te winnen.

Dit soort spelletjes zijn erg leuk in de vakantie. Ideaal voor onderweg omdat je zo weinig nodig hebt. De komende tijd zal ik een aantal van dit soort spelletjes posten.

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.