(Voor)oordelen

Onderstaand filmpje van Canon laat een bijzondere portretsessie zien. Decoy // a portrait session with a twist.

In dit project maken 6 fotografen een portret van dezelfde man, Michael. De informatie die ze krijgen over Michael is voor elke fotograaf anders. Michael is een selfmade miljonair, redder van een leven, ex-gevangene, commerciële visser, helderziende en voormalig alcoholist. De invloed die deze informatie heeft op de portretten die deze professionele fotografen maken is enorm.

Een wijze les, niet alleen voor fotografen. Want hoe wordt je beïnvloed in je kijken naar en beoordelen van iemand door de informatie die je over die persoon hebt. Elke ervaring met die persoon interpreteer je als bevestiging van dat beeld.

De vraag is dan wat al die labels in het onderwijs met onze beoordeling van het gedrag van leerlingen doet. Wat is de invloed van de warme overdrachten. Beïnvloed ons dat toch ongewild meer in ons oordeel dan we zouden willen?

Laatst zag ik het weer gebeuren. Een jongen was oprecht de jongen naast hem inhoudelijk aan het helpen, maar kreeg toch de wind van voren omdat zijn docent zijn gedrag anders geïnterpreteerd had.

Het is ontzettend lastig om onze vooroordelen niet in ons oordeel mee te laten spelen. Toch is het de moeite waard ze wat vaker te proberen los te laten, met frisse ogen te kijken, en…. wat langer de tijd te nemen om een situatie in te schatten.

 

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.