Verenigingsprijs

Felbegeerd, zwaarbevochten, een erekwestie. De verenigingsprijs. Afgelopen weekend was ik aanwezig bij de prijsuitreiking van de Bossche 5, een zeilwedstrijd tussen 5 verenigingen in de omgeving van Den Bosch. Naast de individuele prijzen per klasse was er ook een verenigingsprijs te vergeven.

Foto door Christopher Burns op Unsplash

Dit jaar was de formule veranderd werd verteld. Waar tot nu toe werd gekeken naar het aantal deelnemers die een vereniging levert aan de wedstrijd, was er dit jaar besloten het anders te doen. Dit jaar wordt niet alleen het aantal deelnemers in de score meegenomen, maar ook de prestatie.

Ondertussen begin ik al te mijmeren over eerlijke ‘formules voor succes’.
Tel je het aantal deelnemers, dan zijn de grotere verenigingen in het voordeel. Zou het al beter worden als je het aantal deelnemers deelt door het aantal leden van de club. Zoals dat bij de scholenprijs voor de avondvierdaagse in ons dorp ook wordt gedaan. Voor de zeilverenigingen zou het ongunstig uit kunnen vallen als je veel ‘slapende’ leden hebt.
En als je de prestatie meeneemt, hoe zwaar laat je die dan tellen ten opzichte van het aantal deelnemers. Is dat 1 punt per deelnemer, en dan 3 voor de winnaar, 2 voor nummer 2 en 1 voor nummer 3. Is dat eerlijk genoeg? Of zou je alle prestaties mee moeten nemen en niet alleen die van de top 3.

Een antwoord wat het nu uiteindelijk geworden is krijg ik niet. De prijsuitreikster zegt de formule niet meer precies te kennen en op de website kan ik het ook niet vinden. Wat we wel krijgen: een mooie wiskundige ontwerp opdracht. Het lijkt me zeer zinvol dit eens met leerlingen uit te gaan proberen. Hoe ontwerp je eerlijke regels. Het vraagt verschillende vormen van wiskundige attitude en wiskundig denken. Het laat vooral mooi zien dat er bij dit soort toepassingen van wiskunde een ‘formule voor succes’ bestaat en dat het aanpassen die formule tot andere uitkomsten leidt.

p.s. Heb je dit geprobeerd in je klas, of ben je dat van plan? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Je kunt me altijd een privé bericht sturen via het contactformulier.

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.