Siroop of limonade

Super schattig die kleine flesjes siroop waarmee je volgens de fabrikant onderweg van je fles water een heerlijke fles limonade kunt maken. Leuk bedacht, maar veel te duur. Althans dat was mijn eerste gedachte. En bij een rondgang bij andere moeders bleek ik niet de enige.

Foto van Martin Sanchez op Unsplash

Die handige bordjes in de supermarkt met de prijs per liter gaven me gelijk: het grote blik dat we gewend waren kost € 3,99 per liter en dat schattige kleine flesje kost maar liefst € 62,29 per liter.

Nu ik voor een artikel in Volgens Bartjens ‘de zaak heb onderzocht’ weet ik wel beter. Het geheim zit hem in de concentratie. Iemand bij productontwikkeling lijkt keurig te hebben zitten rekenen:
In de grote fles zit 750 ml. De mengverhouding voor deze siroop is 1 : 7. Dat betekent dat je 8 keer zoveel limonade kunt maken, en dat is 6 liter. Laat de 48 ml in het kleine flesje nu ook precies genoeg zijn voor 6 liter limonade. Beide producten hebben precies dezelfde prijs. Per liter limonade zijn het ‘klassieke’ blik en het schattige knijpflesje dus toch precies even duur.

Misschien is het nog wel verstandig voor de sales afdeling om met de supermarkten om tafel te gaan zitten om hier een andere eenheid van vergelijking af te spreken. Prijs per glas limonade lijkt hier een eerlijker vergelijk dan de prijs per liter siroop. Hetzelfde als bij wasmiddelen;  daar wordt de prijs ook per wasbeurt vergeleken in plaats van per volume product.

Naschrift: Dit voorbeeld staat centraal in een artikel voor Volgens Bartjens dat ik samen met Marike Verschoor en Anneke Aartsen heb geschreven: Vandaag beginnen. Daarin beschrijven we wat er verandert als je bij dit soort vragen de rekenmachine toe zou staan, en als je de werkelijkheid erbij betrekt.

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.