Patronen

Huis-tuin-en-keuken wiskunde¹. Letterlijk. De hele dag is wiskunde deel van ons leven; zichtbaar én ook zeker onzichtbaar.
Een jaar geleden bedacht ik dat het zo mooi zou zijn als ook leerlingen die wiskunde om zich heen zouden gaan zien. Thuis. Want we zaten midden in de eerste Corona maatregelen. De term huis-tuin-en-keuken wiskunde werd geboren¹.

 

Nu ik weer wat meer tijd wil besteden aan mijn blog, leek het me een goed idee om te starten met de wiskunde om ons heen. Wiskunde wordt ook wel de wetenschap van de patronen genoemd. Een van mijn yoghurt bakjes past uitstekend in dat thema.

Al vele jaren kwam ik de theorie van de behangpatronen tegen. Interessant, maar ik kon me er nooit toe zetten om erin te duiken en de gekke notaties uit te pluizen. Totdat ik een lezing van Marcus du Sautoy zag over symmetrie². Dit keer werd ik wel gegrepen en ik heb het helemaal uitgezocht. Er blijken precies 17 verschillende patronen te zijn, die netjes zijn te vangen in een daarvoor ontwikkeld notatiesysteem. En nu zie ik werkelijk overal die geometrische patronen. Kom ik er eentje tegen dan kan ik me niet inhouden en zoek meteen naar de symmetriepunten. Het mooie van het kennen van de theorie vind ik, is dat als je een aantal symmetriepunten ziet, je welke symmetriepunten er nog meer horen te zijn. Daardoor ga je actief op zoek naar die laatste punten. Elke keer weer een mooie ontdekking.

Dit kommetje (even de vervorming niet meegerekend) is van de vorm: *632. Dit betekent dat er drie punten zijn in het patroon die zowel draai- als lijnsymmetrisch zijn. In dit geval van de ordes 6, 3 en 2 respectievelijk.

 


¹ Alle credits voor deze term gaan naar mijn collega Tom van Vooren. Hij bedacht deze term nadat ik verschillende keren had verteld over mijn wens om het thuisonderwijs aan te grijpen om de wiskunde om ons heen te bekijken. Inmiddels is er een facebook pagina met deze naam.

² Symmetry, reality’s riddle – Ted lezing van Marcus du Sautoy

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.