Het pakjesseizoen is weer begonnen

Het is vroeg donker, binnen gelukkig warm. Meer dan ooit een tijd om elkaar te laten zien hoeveel we om elkaar geven.

Dat kan met een lief cadeautje of gedicht; het pakjesseizoen een handige aanleiding. En ook hier weer heel veel wiskunde!

In het groot: de logistieke uitdagingen om al die pakketjes op tijd bij iedereen thuis te krijgen. Ik zie mooie voorbeelden van hoe wiskunde helpt om minder lucht te vervoeren en dus een bijdrage te leveren om deze belasting van ons milieu wat te verlichten. Maar ook in de huis-tuin-en-keuken sfeer veel wiskunde.

Zomaar een lijstje van onderwerpen en soms praktische tips:

Inpakken
Wiskunde leerde me dat het slim is om je pakje net wat te draaien voor het inpakken. Dan heb je minder overlap van je pakpapier en kun je dus zuiniger inpakken. Zo heb ik er ook dit jaar weer profijt van gehad toen ik net wat te weinig papier had om de laatste 8 cadeautjes in te pakken. De wiskunde van het inpakken is een geliefd thema en makkelijk meer over te vinden. Hier alvast één filmpje.

Lootjes
Ook dit jaar spelen we op mijn werk sintdobbel. Een aangepaste, zelfgemaakte online versie. Nog steeds lootjes trekken voor de gedichten. We zijn met z’n 9’en en wonder boven wonder waren we in één ronde lootjes trekken klaar. Maar hoe groot is dat wonder eigenlijk? Ook hier komt de wiskunde van pas

Een ander gerelateerd onderwerp: hoeveel informatie moet je de anderen ontfrutselen om alvast te weten wie wie heeft. De eerste aanwijzing is makkelijk: niemand heeft zichzelf. Maar dan. In ons huishouden zijn we met z’n vieren. Meestal weet ik wel van één iemand te achterhalen wie die persoon heeft. Is dat van de persoon die ik zelf heb, dan weet ik meteen van iedereen wie wie heeft. Maar als ik het ontfrutsel van iemand die ik niet zelf heb (en die persoon heeft niet mij), dan weet ik nog niet wie de anderen hebben. Dit jaar toch maar eens uitzoeken hoe dit principe zit voor grotere groepen. Hoeveel moet je minimaal en hoeveel maximaal uit zien te vragen zodat het hele speelveld bekend is.

Chocolade
In mijn oude blogs vond ik een post die ik helemaal was vergeten. De jumbo vond een tangram oplossing voor het eeuwige probleem dat op een gegeven moment de juiste letter niet meer beschikbaar is.

En als je dan toch aan het puzzelen bent is deze puzzel ook nog steeds leuk.

Voor wie het gaat vieren wens ik iedereen een hele fijne sinterklaasavond. En anders een hele warme decembermaand in goede gezondheid.

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.