Het nut van rode vlaggen

Hoe wapen je je tegen nepnieuws? Hoe hou je je staande in de dagelijkse informatie-overload. Je kunt immers niet alles checken wat er op je pad komt.

Als een van de oplossingen zie ik het kritisch wiskundig denken. Onderdeel daarvan is wat ik ‘rode vlaggen’ noem.

Rode vlaggen staan voor het teken dat je moet opletten. Rode vlaggen die gaan wapperen als je weet: dit vraagt om wat extra checks, er zou wel eens iets niet kunnen kloppen. Als je hier een goed gevoel voor ontwikkelt, als je weet wat rode vlaggen zijn, dan heb je goede kans dat je de onzin ofwel de fake weet te vinden. Meestal gebruik ik deze term in de context van fact-checking, maar ik zou hem hier toch breder willen trekken. Ik zou daaraan veel gemaakte wiskundige fouten aan toe willen voegen.

Om twee redenen zijn rode vlaggen interessant. Ten eerste geloof ik dat het heel zinvol is om leerlingen in het onderwijs een gevoel voor rode vlaggen te laten ontwikkelen. Om ze zelfs in het curriculum op te nemen. In deze tijd van informatie-overload is het kunnen hanteren van rode vlaggen een handige vaardigheid. En je maakt natuurlijk zelf dat soort fouten ook liever niet. Hoewel dat nooit helemaal te voorkomen is.

Ten tweede zijn de rode vlaggen een lakmoesproef voor ons onderwijs. Betekent dat een bepaalde wiskundige fout makkelijk gemaakt wordt dat we dat onderwerp eens tegen het licht moeten houden? Bereiken leerlingen daar in het onderwijs echt het niveau dat ze nodig hebben? Vaak ligt het probleem dan niet in de technische beheersing van een bepaalde vaardigheid, maar meer in het onderliggende conceptuele begrip.

Reden genoeg om de komende tijd voorbeelden te verzamelen en daar een aantal posts aan te wijden.

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.