Een warm bad

Nog nooit ben ik zo vaak natgeregend als in de brugklas. Als ik dan drijfnat thuiskwam stond mijn moeder me op te wachten om me uit mijn regenpak te helpen. Een schone handdoek lag al klaar om mijn haar te drogen. Dat was als ik op weg naar huis was.

Foto door Marcel Kovicic op Unsplash

Toen ik de lerarenopleiding volgde leerde ik dat je je leerlingen bij de deur welkom moet heten als een gast. De manier waarop verraadt iets van de social norms in een klas of school. Misschien ken je ze wel. De filmpjes op social media waar een docent elke leerling met een eigen groet verwelkomt. Laatst klaagde een leerling over een docent die bij de deur stond, maar niets anders kon doen dan aanwijzingen geven die te maken hadden met de ‘orde’.

Hoe anders het verhaal dat ik deze week hoorde. In een gesprek over fietsen naar school, over langere afstanden. Mijn gesprekspartner vroeg me of ik me van vroeger herinnerde dat als je dan natgeregend op school kwam, de handdoeken al klaar lagen zodat iedereen zijn haren kon drogen. Ze was in de volste overtuiging dat dit vast op alle scholen in Nederland de normaalste gang van zaken was. Wat een warm welkom van deze school. Ik wens alle schoolgaande kinderen zo’n dagelijkse ontvangst.

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.