Ambigram

Vandaag weer een nieuw woord geleerd voor een fenomeen dat ik wel kende: een ambigram.

Symmetrie blijft de mens denk ik altijd fascineren. 22 februari 2022. Een heleboel 2’en. En zo hoorde ik op de radio, weer zo’n mooie datum dat het aantal bruiloften vandaag groter is dan op een normale dinsdag. Het getal is een palindroom: hetzelfde of je nu van links naar rechts of rechts naar link leest. De getalsmatige variant op de parterretrap zullen we maar zeggen.

In het juiste lettertype uitgevoerd is het ook aan ambigram: je kan deze datum ook ondersteboven lezen, het blijft vandaag.

Op dit moment ben ik hard aan het schrijven aan lesmateriaal voor de nieuwe rekeneisen voor het MBO. Hoewel meetkunde daar maar een heel erg klein onderdeel van is, is het wel een mooi onderwerp om te laten zien dat rekenen (wiskunde) overal om ons heen is. Eens een heel andere kant dan de rijtjes sommen waar rekenen vaak mee wordt geassocieerd. En hoewel het herkennen van symmetrie misschien wat minder ‘functioneel’ is dan de andere onderwerpen die ik aansnijd in de methode, is een uitstapje naar de schoonheid van patronen ook de moeite waard.

Contact

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@bruin-muurling.nl.