“One late night, when I was compiling the report, I really realized my discovery. I have shown that Swedisch top students know, statistically, significantly less about the world than the chimpanzees”.
Foto door Mel Poole op Unsplash
Met deze stelling opent Hans Rosling zijn inmiddels beroemde TED-talk: The best stats you’ve ever seen.
Als arts werkte Rosling over de hele wereld. Terug in Zweden ontdekte hij dat in de westerse wereld het beeld van de 3e wereld zoals dat in de jaren 70 eruit zag, nog steeds het denken beheerst. Hij ging dus op een missie dat beeld drastisch bij te stellen; met statistiek aan zijn zijde.
Zijn werk is belangwekkend vanwege die missie, maar zeker ook interessant door de manier waarop hij data gebruikt om zijn boodschap te ondersteunen. Met bewegende grafieken, waarin je de ontwikkeling door de tijd heen kunt zien, maakt hij gegevens over de wereldbevolking breed toegankelijk en begrijpelijk. Samen met zijn zoon en schoondochter startte hij Gapminder. Op deze site vind je veel mooie ideeën en aanknopingspunten om met leerlingen aan de slag te gaan. Ook kun je hier software vinden om met grotere datasets aan de slag te gaan.
Rosling heeft daarnaast het boek ‘Factfulnes’ (Feitenkennis) geschreven. Het boek geeft een mooi overzicht van denkfouten die je kunt maken als het om het interpreteren van informatie gaat. Interessant om zelf te lezen, een mooi aanwinst voor de schoolbibliotheek, maar ook een mogelijke bron voor een aantal lessen over modern statistiek gebruik.