‘Wiskunde is overal’, wordt er vaak gezegd. En toch kent elke wiskunde-docent deze vraag: ‘Wat is het nut van wiskunde’?
Foto van Emily Morter on Unsplash
Misschien komt dat wel door het beeld van wiskunde dat leerlingen hebben. Het gaat om het berekenen of het maken van sommen. Maar wiskunde is veel meer dan dat. Gebruik je wiskunde om een bepaalde vraag te beantwoorden dan kun je deze vier stappen onderscheiden:
- Het stellen van de goede vraag
- De vertaling naar een wiskundige formulering
- Het rekenwerk
- Het interpreteren van de uitkomst en het verifiëren daarvan in de gegeven context.
Dagelijks hebben we te maken met berekeningen, en gebruiken we de uitkomsten daarvan. Dat soort cijfers geven ons een gevoel van zekerheid; ze stralen objectiviteit uit. Maar is dat wel altijd zo? Kijken we naar het rijtje hierboven, is er dan wel de juiste vraag gesteld? Is de vertaling naar de wiskundige formulering wel goed gegaan? En mag je echt die conclusies trekken op basis van wat is uitgerekend?
… cijfers geven ons een gevoel van zekerheid; ze stralen objectiviteit uit.
We laten best het een en ander afhangen van cijfers, zoals keuzes over onze gezondheid, het vormen van onze mening in politieke kwesties en beleid en strategie. Moeten we dan niet wat kritischer zijn, met een wiskundige blik? Mijn stelling is van wel.
In deze onderwerpcategorie zal ik de komende tijd voorbeelden geven wat dat kritisch wiskundig denken op kan leveren. Omdat voorbeelden nu eenmaal het verhaal het beste vertellen.