Tekenen voor keer

“Waarom rekenen als je het antwoord ook kunt tekenen?”

Zo nu en dan popt deze gedachte weer op internet op. Met de Vedische techniek voor vermenigvuldigen kan dat. En deze wordt dan ook volop bejubeld. Of dit echt handig is laat ik maar even in het midden.

Toch is dit niet zomaar een trucje zoals de vlinder voor het optellen van breuken. De methode is een mooie illustratie van de onderliggende structuur van deze berekening. Hij past dan ook uitstekend bij een algebra les over haakjes wegwerken, en kan daarin de brug vormen tussen het rekenen met getallen en met letters.

Zo liet ik mijn klas een filmpje met deze methode zien, met de vraag om uit te zoeken hoe dit werkt. Deze vraag bleek wat dubbelzinnig. Sommige leerlingen gingen me omstandig uitleggen hoe wist hoeveel lijnen ik waar zou moeten tekenen. Al snel had ik iedereen op het spoor van een uitleg van het waarom dit tot het goede antwoord leidt. Het bleek een zeer nuttige oefening die verhelderend werkte bij het wegwerken van de haakjes in het boek.

Contact

Heb je vragen? Stuur je bericht dan via het formulier hieronder.