Rolmodellen

De discussie over rolmodellen is soms wat ingewikkeld. Al gauw krijgt iemand die diversiteit aan de orde stelt een stempel.

Toch is het belangrijk om hier aandacht aan te blijven besteden. De effecten van eenzijdige beeldvorming zijn subtiel maar ingrijpend. Zo hoorde ik laatst nog “eigenlijk best gek dat ik als meisje van auto’s hou”. En dat in een gezin waar het de normaalste zaak van de wereld is dat vrouwen van techniek houden.

Mijn promotiebegeleider, Michiel van Eijck, liet het zien in science schoolboeken. Wetenschappers zijn voornamelijk blanke, wat oudere mannen met een witte labjas aan. Als auteur voel ik de verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen, maar dat blijkt niet altijd makkelijk. Andere beelden dan de standaard laten zien wordt al snel geïnterpreteerd als overdreven politieke correctheid en niet gewaardeerd. Ook als ingenieur voel ik een verantwoordelijkheid om een rolmodel te zijn, en op die manier de verscheidenheid onder ingenieurs te laten zien. Niet alleen voor onze dochters, maar voor al onze kinderen.

Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven, zoals “I look like an engineer“, “Lean in”, “Like a girl” en “Athena’s angels”.

deurplaatjeanoniem

Bovenstaande foto laat een deel van het bordje bij mijn oude kamer op de TU/e zien. Een goede reden om voor de vrouwen Mw. voor hun titels te zetten en voor de mannen niets heb ik tot op heden niet kunnen bedenken. 

Contact

Heb je vragen? Stuur je bericht dan via het formulier hieronder.