Wiskunde geeft je vleugels!

Math gives you wings

Professor Margot Gerritsen legt op een alumni-dag van Stanford uit waarom ze zo van wiskunde houdt. En dat allemaal aan de hand van Navier-Stokes vergelijkingen. Ze begint haar lezing met een uitleg van hoe je door deze vergelijkingen heen kunt kijken, en waarom je deze vergelijkingen in zoveel verschillende contexten kunt gebruiken. Vanaf 20 minuten linkt ze de vergelijkingen aan concrete stromingspatronen van bijvoorbeeld een straaljager of zeiljacht.

De lezing is interessant omdat Gerritsen een kijkje geeft in de wiskundige manier van denken, je zou kunnen zeggen in de ‘nature of mathematics’, naar analogy met de term ‘nature of science’. Een voorbeeld daarvan is het volgende citaat:

“I’m not interested in simplifying the physics so much that I can do this analytically”

Hier legt ze uit dat de modellen die ze maken op basis van de Navier-Stokes vergelijkingen vaak te complex zijn om exact op te lossen. Dat betekent dat je een afweging moet maken, waar wil je op inleveren om verder te komen. Je zou kunnen kiezen om simpeler natuurkundige systemen te bekijken zodat er vergelijkingen ontstaan die wel algebraïsch op te lossen zijn. Wil je dat niet dan is een compromis om niet een exact antwoord te zoeken, maar te gaan benaderen.

En zo kom je in de hele lezing allemaal elementen van de wiskundige cultuur tegen. Alleen daarom al de moeite waard om deze lezing te bekijken.

Contact

Heb je vragen? Stuur je bericht dan via het formulier hieronder.