De woningmarkt is op dit moment een frequent onderwerp. Door de gespannen verhoudingen is het voor starters bijna onmogelijk om nog een huis te kopen. Waar voor de een funda kijken nog steeds een hobby is van lekker binnen gluren, is het voor de ander een routine geworden. Een onderwerp vol wiskunde.
Foto van Tierra Mallorca op Unsplash
Bouwjaar, gebruiksoppervlakte ten opzichte van de totale oppervlakte, inhoud ten opzichte van de oppervlakte, oriëntatie van de tuin. Een snelle blik op een funda pagina en de reken-wiskunde ligt voor het oprapen. Maar hoe komen ze aan al die cijfers?
Hoe meet je een huis op met allerlei kleine hoekje en gekke vormen. Dat gebeurt al lang niet meer met rolmaten. Maar ook de lasermeters lijken bijna ouderwets te worden. Afgelopen weken mocht ik meekijken met twee metingen.
Ik mocht meekijken met een van mijn vriendinnen die een eigen tekenbureau heeft. Zij heeft een app om een huis dat ze gaat tekenen in te scannen. Met haar telefoon loopt ze langs alle muren en nissen van de ruimtes. Zo vult zich een 3D model van het huis. Geweldige techniek waarbij je precies kunt zien hoe de verschillende ruimtes en ook verdiepingen op elkaar aansluiten. Bij een ouder gebouw geen overbodige luxe. Daar zit dat niet altijd logisch in elkaar.
De tweede kans was met een huizenfotograaf meekijken. Zij had een indrukwekkend apparaat waarmee ze door alle ruimtes liep. Het bleek een speciaal voor dit doel ontwikkeld apparaat, waarover in dit filmpje meer wordt uitgelegd.
Wiskunde op twee niveaus hier. Het eindresultaat dat we allemaal kennen: de gebruiksoppervlakte. Daar zitten trouwens nog best wat regels achter over welke oppervlakte je wel en niet mee mag tellen. Maar ik zou ook best wel meer willen weten over de wiskunde die al dit soort toepassingen mogelijk maakt.