Meer vrouwen in datascience

Data en datascience krijgen een steeds belangrijkere rol in de beslissingen die we nemen.

Foto door Justin Lynch op Unsplash

Dit is een van de boodschappen van Margot Gerritsen in deze oproep. Het is dus in haar ogen belangrijk dat er ook in dit vakgebied voldoende diversiteit is.
Om een positieve bijdrage te leveren aan het aantal vrouwen in de datasciences en computational mathematics is ze een initiatief gestart om de vrouwen die in dit vakgebied beter te laten zien. Het is immers voor veel jonge vrouwen belangrijk om rolmodellen te hebben wanneer ze voor een vakgebied kiezen.

Er zijn verschillende theorieën waarom het aantal vrouwen in bètaberoepen achterblijft. Diepgewortelde stereotypes horen daarbij. Rolmodellen kunnen een goede bijdrage leveren om die stereotypes te doorbreken. Zelf denk ik dat in dit rijtje nog een ander stereotype hoort. Niet alleen het beeld van de mensen die in een vakgebied werken speelt een rol. Het beperkte beeld van de wetenschappen zelf is wat mij betreft ook een oorzaak. Wiskunde is voor mij een heel ander vak dan het voor de meeste mensen is. En ook daaraan levert Margot Gerritsen een positieve bijdrage. In deze TEDtalk (The beauty I see in algebra) laat ze zo’n andere kant zien.

 

 

Contact

Heb je vragen? Stuur je bericht dan via het formulier hieronder.