Het onderwijsdebat

Over dit bericht heb ik een tijdje na moeten denken. Liever ga ik het gesprek aan met betrokkenen.
Helaas is dat laatste me niet gelukt. Ik vind het onderwerp echter te belangrijk om geen aandacht aan te besteden, vandaar toch deze post.

Foto door AbsolutVision op Unsplash

Met de laatste onderwijsblog heeft NRC wat mij betreft een journalistiek dieptepunt bereikt. Het gaat om deze blog: “Leren rekenen of ontdekkend kangoeroes leren tellen” van Marcel Schmeier.
Eerder uitte ik naar NRC al mijn zorg over de waarheidscheck die wat mij betreft ook op opiniestukken door de krant moet worden gedaan. Ook als iets meer opiniërend is dan een redactioneel stuk, verwacht ik van een kwaliteitskrant die zelf zegt waarheidsvinding hoog in het vaandel te hebben, dat zij de feitelijkheden in alle stukken die zij plaatst checkt. Geplaatst in de NRC geeft immers toch een bepaald kwaliteitsstempel, en dat geeft de NRC een verantwoordelijkheid in deze tijden van nepnieuws en polarisering.

Het gaat mij hier niet sec om de inhoud van het stuk, hoewel ik het van weinig smaak vind getuigen er naar mijn mening een karikatuur van onderwijs wordt neergezet. Maar hier gaat het me toch om iets anders. Onder het bericht staat de volgende beschrijving van de auteur: “Marcel Schmeier is onderwijsadviseur, auteur van het boek ‘Effectief rekenonderwijs op de basisschool’ en bevoegd leerkracht basisonderwijs.” Wat hier niet vermeld wordt en wat wel zeer relevant is voor de lezer is dat Schmeier commercieel verbonden is aan Getal en Ruimte Junior. De methode die in deze blog de hemel in wordt geprezen. Het stuk heeft daarmee veel weg van een reclametekst waarbij de concurrent zo zwart mogelijk wordt gemaakt.

Veel experts in het onderwijs vervullen verschillende rollen. Maar net als in de politiek en het bedrijfsleven, vermeld je dat wanneer dat van belang is.

Een goede kwaliteitskrant controleert de feiten van stukken die zij plaatst, en controleert de affiliaties van de schrijver van een dergelijk blog. In deze tijd zeer gemakkelijk, het is al bijna standaard om even snel te googelen op het moment dat je iemand de eerste keer ontmoet. Kwaliteitsjournalistiek is van essentieel voor onze maatschappij. Op dit moment is er weer veel polarisatie in de berichtgeving over onderwijs. Daar is niemand bij gebaat. We zijn gebaat bij een goede en constructieve discussie. Het gaat ten slotte over de toekomst van onze kinderen. Van het grootste belang dat de media niet bijdraagt aan die polarisatie, maar juist helpt met duiding en een eerlijk debat.

Contact

Heb je vragen? Stuur je bericht dan via het formulier hieronder.